Hoe leliebollen verzorgen?

Bloombol

Lelies bloeien van juni tot en met augustus. De lelie bollen kan je in de lente maar ook al in de herfst planten. Dit kan omdat een leliebol winterhard is. Het beste is om de bol zo vroeg mogelijk te planten zodat hij meer wortels kan maken waardoor de bloem uiteindelijk groter wordt. Voor de wortels is het wel belangrijk dat ze koel blijven. Dit is natuurlijk lastig als de lelie op een plek in de zon geplant is. Een oplossing hiervoor is om de grond af te dekken met organische boomschors, dit zorgt voor schaduw en dus een koelere grond.

Welke voeding heeft een leliebol nodig?

Als de leliebollen in de grond zitten moet je erop letten dat de grond vochtig blijft zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Let ook goed op de vochtigheid van de bovenste laag grond, de wortels nemen daar namelijk water uit op. Pas op dat het niet te nat wordt, hierdoor kan schade ontstaan. Wanneer de eerste groene puntjes opkomen geef je de lelies wat extra mest of compost. Dit kan je het beste regelmatig herhalen. 

Uitgebloeide bloemen verwijderen

De bloemen die uitgebloeid zijn kan je als beste verwijderen. Hierdoor gaat de energie naar de rest van de bloemen én de nog dichte bloemknoppen. Als de lelie uitgebloeid is snij je alle uitgebloeide bloemen af en laat je 2/3 van de steel staan. Laat de groene bladeren rustig afsterven en verdelgen. Hierdoor gaat al de energie naar de bol. 

Als de lelie volledig is afgestorven in september-oktober haal je de bol uit de grond. Deel deze en verdeel de bollen over de grond en plant ze direct opnieuw.

Wat moet je doen met de leliebollen bij vorst?

Leliebollen zijn winterhard waardoor ze bestand zijn tegen de vorst. Het eerste jaar kan je als beste wel wat oude bladeren of mos op de geplante bollen leggen. In het begin heeft de bol namelijk nog geen wortels gemaakt waardoor ze kwetsbaar nog zijn. 

Veranderen van plek 

Om te zorgen dat de lelies in een voedzame grond blijven zitten moeten de bollen om de 4 a 5 jaar op een andere plek worden geplant. Wanneer het zo ver is haal je de bollen uit de grond en plant je ze op en andere plek. Doe dit wel pas als de stengels volledig afgestorven zijn, meestal rond september-oktober. Vergeet niet om ze diep genoeg te planten. 

Kan je leliebollen vermeerderen? 

Lelies vermeerderen kan op twee manieren: vermeerdering door schubben of weefselkweek. Bij vermeerdering door schubben worden de schubben van de leliebol afgehaald en wordt de kale bol in kisten in koelcellen op een bepaalde temperatuur bewaard. Op de plekken waar de schubben gezeten hebben groeien, mits als ze de juiste temperatuur behandeling krijgen, nieuwe bolletjes. Deze bolletjes worden twee jaar lang opnieuw geplant waarna ze groot genoeg zijn als volwaardige lelie. Bij weefselkweek worden er kleine stukjes van de schubben gesneden. Deze worden in een laboratorium ontwikkeld waarna er nieuwe plantjes uit groeien. 

our products

Dahlia Alauna Clair Obscur
directly available
from 19,95
Dahlia Arabian Night
directly available
from 19,95
Dahlia Bishop of Llandaff
directly available
from 19,95
Dahlia Bishop of York
directly available
from 19,95
Dahlia Fleurel
directly available
Dahlia Fleurel
dahlia tubers
from 37,95
Dahlia Glorie van Noordwijk
directly available
from 19,95
Dahlia Lavender Perfection
directly available
from 19,95
Dahlia Sakura Fubuki
directly available
from 18,75
Dahlia Sylvia
directly available
Dahlia Sylvia
Dahlia bulbs individually packed
from 19,95
Dahlia Teesbrooke Audrey
directly available
from 19,95
Summer Special Party | limitid edition
directly available
from 34,95
Summer Special Red | limitid edition
directly available
from 34,95