Gratis verzending vanaf € 59,95   |   verzending binnen 48 uur   |   3 maanden bloeitijd & 100% bloeigarantie

Bloombol

dahlia-bloembollen

Zomerbollen, in allerlei soorten, kleuren en maten kun je weer bijna planten. Iedereen kent vaak wel de najaarsbollen waar o.a. prachtige tulpen uit komen. Maar wist je dat er eigenlijk nog veel meer zomerbollen zijn. Denk aan de dahlia, lelie en gladiool maar ook de begonia, iris, canna, freesia, calla, nerine, cyclaam en nog veel meer! Na de vorst, half mei is het tijd om deze zomerbollen te planten.

 

Wat zijn zomerbollen?

dahlia-knol

Zomerbollen zijn bollen die bloeien in de zomer en die je plant in de lente. Onder zomerbollen vallen niet alleen bollen maar ook knollen. De meeste zomerbloeiers komen voort uit een knol. Dit is

een langwerpige knolachtige wortel. Maar voor het gemak praten we over de term zomerbollen. Vaak zijn zomerbollen in de winter al te bestellen. Maar vele zijn niet winterhard waardoor geadviseerd wordt om ze pas in het voorjaar, als de vorst voorbij is te planten. Je zal dus even moeten wachten. Wat je wel kan doen is alvast een planning maken om te bepalen hoe jouw zomertuin, terras of balkon eruit moet zien. Welke kleuren wil je? Hoe groot zijn de grondvlakken in jouw tuin? Of hoeveel potten heb je op je terras? Maak van te voren een plan zodat je precies weet waar je naar moet zoeken wanneer je de zomerbollen gaat bestellen.

 

Wanneer kan je zomerbollen kopen?

Zomerbollen kan je soms al vanaf januari bestellen. Echter bieden veel webshops hun producten aan vanaf januari of februari. Meestal zijn de bollen te bestellen als pre-order waarna ze in maart geleverd worden. De verlate levering is bewust omdat je anders zelf thuis de bollen in de juiste temperatuur condities moet bewaren. Dit kan verkeerd gaan als de bollen op een te warme of vochtige plaats liggen. Om deze rede kiezen veel leveranciers om de bollen pas later in maart, april of mei te versturen.

 

Wanneer plant je zomerbollen?

Zomerbollen ga je planten als het mooier weer begint te worden en je weer zin krijgt om naar buiten te gaan. Ideaal dus! Het beste is om de bollen in april of mei te planten. Hiervoor is er namelijk nog kans op een nachtvorst én hier kunnen de bollen natuurlijk niet tegen. In tegenstelling tot najaarsbollen die altijd 3 x de bolmaat diep geplant moeten worden, plant je de zomerbollen tegen het aardoppervlak aan. Zomerbollen hebben de warmte van buiten in het voorjaar nodig om zich te ontwikkelen. Wanneer de bollen te diep zitten duurt het erg lang voordat hier warmte bij komt.

 

Hoe verzorg je zomerbollen?

vlinder-bloembollenDe meeste zomerbollen groeien het beste als je ze plant op een zonnige plek. Ook is het altijd belangrijk dat het overtollige water weg kan lopen, plant ze daarom altijd op een goed gedraineerde plek. Als je de bollen in potten plant, maak dan gaatjes aan de onderkant van de pot of leg wat scherven op de bodem. Wanneer de bol bloemen ontwikkeld kan je er wat mest bij strooien voor wat extra voedingsmiddelen. Natuurlijk is de ideale verzorging per bloembol verschillend maar over het algemeen zijn dit de standaard verzorgingstips.

 

Bekendste soorten zomerbollen

Er zijn te veel zomerbollen om allemaal te beschrijven maar hieronder lichten wij er een aantal toe. De meeste mensen kennen deze bloemen wel en zijn in de zomer ook altijd te koop als snijbloem of te vinden in een boeket.

 

Dahlia

De Dahlia is een gekleurde sprankelende bloem die bloeit in de zomer van juni tot oktober. Oorspronkelijk komt de dahlia uit Mexico en is daarom een echte zonaanbidder. Een dahlia is niet winterhard, je plant de knol pas vanaf april als de vorst verdwenen is.

 

Dahlia’s zijn er in vele kleuren, vormen, soorten en maten. De bloemblaadjes variëren van effen, gestreept of zelfs met stippen. Je hebt enkelbloemige maar ook dubbelbloemige dahlia’s, deze hebben ronde, sprietige of opgerolde bladeren. De bloemen houden van zonlicht, hierdoor krijgen ze mooiere kleuren en worden ze voller. Plant de dahlia’s dus op een lichte plek. Doe je dit niet worden de stelen te lang en hebben ze steun nodig. Zorg dat je ze plant in een voedzame, waterdoorlatende en niet te droge grond. Let er ook op dat je de dahlia’s niet op een plek zet die te veel op de wind staat. Vooral hoge en grote soorten kunnen last hebben van de wind en zelfs omwaaien waardoor de steel afbreekt.

 

dahlia-border

Nadat de dahlia’s geplant zijn is het belangrijk dat ze geregeld water krijgen zodat de grond vochtig blijft. Na enkele weken komen de eerste blaadjes tevoorschijn. Slakken zijn hier dol op dus zorg dat je in de periode dat het dahlia blad spruit zorgt dat er geen slakken bij kunnen komen.

Wil je een mooie compacte plant? Dan kan je als beste het bovenste groeipuntje weghalen als de plant 3 a 4 kluitjes met bladeren heeft gemaakt. Hierdoor stopt de plant niet met groeien maar gaat er juist meer energie naar de plantkern waardoor hij voller en compacter wordt. Als de steel toch te lang wordt waardoor hij om kan vallen, zet er dan wat stokken bij en bind er een touwtje om.

 

 

Gladiool

De gladiool of zwaardlelie is een toonaangevende zomerbloeier die bloeit van juli tot en met september. Uit de knol komen lange stengels met hieraan meerdere bloemen die beginnen met bloeien aan de onderkant, en langzaam meerdere bloemen krijgen richting de bovenkant. Een steel bevat tot 30 bloemen in vele verschillende kleuren met lange groene bladeren die lijken op een zwaard. Oorspronkelijk komt de gladiool uit Zuid-Europa, Azië en West en Zuid-Afrika. De soorten die wij kennen in Nederland zijn niet de botanische gladiolen maar variaties hiervan. De Zuid-Afrikaanse soorten zijn de voorouders van de gladiolen van Nederlandse bodem.

 

Gladiolen zijn er in vele verschillende kleuren. Ze hebben klokvormige, smalle of brede bloemen en worden van 20-30 tot 200 cm groot. Er zijn geurende en niet geurende soorten met zwaardachtige bladeren. Er zijn totaal zo’n 255 soorten. De gladiolen die wij kennen zijn vaak groot met grote bloemen. Daarnaast zijn er de kleinere snijgladiolen, gladiolen met gerafelde bloemen en die met een vlinderachtige binnenkant.

gladiolen

De gladioolknollen kan je het beste op een zonnige plaats planten. Zonlicht is nodig voor de ontwikkeling van de steel. Plant je de knol op een schaduwplaats dan wordt de steel vaak zwakker en kan omvallen of afbreken en komen er minder bloemen op de steel.

Gladiolen bloeien van juli tot en met september. Als de gladiool knollen geplant zijn is het belangrijk om de grond vochtig te houden. De grond bemesten is niet nodig als de knollen net geplant zijn, maar wel zodra de eerste bloemen in bloei komen. Later wanneer het loof afsterft haal je de knollen uit de grond, want een gladiool is niet winterhard.

 

 

Lelie

Lelies bloeien van juni tot augustus en zijn er in vele kleuren en staan onder andere bekend om hun uitgesproken geur. Ze hebben zes bloembladeren en zes lange meeldraden met opvallende knoppen. Er zijn meer dan honderd soorten lelies en meer dan 2000 rassen. In het wild groeit de lelie op vele plaatsen zoals in Japan, Siberië, India, de noordelijke staten van Amerika maar ook in delen van Europa. De meeste soorten die wij kennen zijn de Aziatische soorten. De lelie is een echte zomerbloembol, winterhard en kan je het voorjaar of najaar planten.

 

De lelie komt echt uit een bol. De bol heeft vlezige schubben waar de voeding voor de nieuwe plant in zit. In tegenstelling als bij lentebollen zoals tulpen heeft de leliebol geen harde huid waardoor de bol snel kan uitdragen als deze niet goed bewaard wordt.

lelies-planten

Leliebollen kan je planten in het voorjaar tot april of in het najaar van oktober tot december. Wel is het belangrijk dat ze buiten de vorstperiode geplant worden omdat ze anders kapotvriezen. Als de bol zich al een tijdje ontwikkeld heeft is hij sterk genoeg om de vorst te overleven. Het beste is om leliebollen zo vroeg mogelijk te planten, dus in de herfst. Zo heeft de bol de langste tijd om te ontwikkelen en krijgt hij grotere wortels waardoor uiteindelijk de bloemen groter en sterker groeien.

Lelies houden van zon maar ook van koele wortels. Zorg er dus voor dat je de lelies plant op een plek in de (half) zon maar waarbij de wortels kan afdekken voor verkoeling en de grond altijd licht vochtig is. De grond moet goed gedraineerd zijn zodat de grond niet te nat wordt waardoor de bol goed kan groeien.

 

Een zomertuin voor iedereen

Je hoeft echt geen groene vingers te hebben om je tuin kleur te geven met zomerbollen. Gelukkig vind je bij Bloombol al vooraf samengestelde kleurrijke mengsels. De kweker, tuin- ontwerper en stylist hebben het denkwerk al voor je gedaan. Daarbij is het planten én de verzorging heel eenvoudig! Na het planten wacht je enkele weken en dan komt jouw verrassing in bloei! Dan zie je welke bloemen jij in jouw tuin krijgt! Hoe meer je er plant in het voorjaar, hoe leuker en kleurrijker je zomer wordt!

dahlia-zomer

× Heb je een vraag?