Gratis verzending vanaf € 59,95   |   verzending binnen 48 uur   |   3 maanden bloeitijd & 100% bloeigarantie

Bloombol

tuintips-mei

In mei leggen alle vogels een ei! Het voorjaar is volop in beweging en zo moeten ook wij aan de slag in onze tuin. Wij geven je de tuintips voor de maand mei.

 

 • Tip1: Uitgebloeide tulpen bemesten en koppen
  • Als de tulpen zijn uitgebloeid is het belangrijk dat je ze direct kopt. Dit houdt in dat je de bloem inclusief meeldraden eraf haalt. De steel en bladeren laat je zitten. Waarom doen we dit? Door tulpen te koppen kan alle energie vanuit de steel en bladeren naar de bol. De bol ontwikkeld zich hierdoor waardoor hij genoeg energie wint om het volgende jaar weer te bloeien. Als je de ‘kop’ laat zitten zal deze energie niet naar de bol, maar naar de meeldraden gaan. Hierdoor ontwikkel je wel zaad in de meeldraden van de tulp maar dit gaat helaas ten koste van de bol. En uit zaad een tulp kweken is erg lastig en zelfs bij sommige soorten niet mogelijk. Vandaar dat ook de kweker op het land de tulpen kopt als zij bijna uitgebloeid zijn. Mensen denken vaak dat dit zonde is. Maar eigenlijk zorgt de kweker er juist voor dat de bollen alle nodige energie krijgen, waardoor ze straks in de tuin van de consument uitstekend zullen bloeien. Ook is het belangrijk dat je de grond bemest na het koppen. Hierdoor kan de bol nog meer voeding uit de grond halen.

 

 • Tip 2: Knap je gazon op
  • Mei is dé maand om je gras eens een opknapbeurt te geven. Door het gazon met een speciale verticuteermachine te verticuteren haal je vele onkruiden en mos uit je gazon. Hierdoor ontstaan vaak kale plekken. Deze plekken kun je opvullen door nieuw gras in te zaaien. Wil je dit gaan doen zorg dan voor een goede voorbereiding. Belangrijk voor het inzaaien van gras is dat je dit doet wanneer het wisselvallig weer is. Gras groeit namelijk goed door de combinatie van zon en warmte maar met veel vochtigheid en regen. Deze weersomstandigheden kun je natuurlijk zelf ook creëren door met zonnig weer iedere dag (het liefste ‘s ochtends én ‘s avonds) het gazon goed te bewateren. Zorg er ook voor dat je fijn zand hebt. Dit strooi je op de kale plekken waarna je hier met een hark overheen gaat. Strooi nu het graszaad in en maak alle plekken goed nat. Hark er hierna nogmaals overheen en strooi lichtjes nog wat zand eroverheen. Bewater uiteindelijk het hele gazon en herhaal dit nu iedere dag voor minimaal 1 week lang. Na 2-3 weken is het resultaat te zien!

 

 • Tip 3: Uitdunnen/verspenen van gezaaide planten | na 15 mei mogen ze naar buiten

  • De gekiemde kleine plantjes kun je overplanten in een grotere pot óf (na de ijsheiligen) buiten in de tuin. Het is buiten nu warm genoeg om de piepjonge plantjes naar buiten te halen waarna ze kunnen groeien in de buitenlucht. Wanneer er meerdere kiemen in de traytjes groeien kun je deze uitdunnen en ze allemaal een eigen bakje geven.

 

 • Tip 4: Onkruid wieden
  • Door het warmere weer groeien alle planten en bloemen er goed. Maar dat geldt ook voor het onkruid.. Houd de tuin goed bij door iedere week onkruid te wieden en te schoffelen. Dan kan je er iedere week even snel doorheen. Als je te lang wacht en de onkruiden groot laat worden, heb je veel meer werk. Ook is er kans dat de onkruiden zullen zaaien waardoor het onkruid alleen maar meer wordt.

 

 • Tip 5: Snoei groenblijvende hagen, voorjaarsbloeiende heesters, lange stelen
  • Snoei groenblijvende hagen zoals liguster, beuk, lonicera, buxus, hulst en laurierkers. Ook mogen de voorjaarsbloeiende heesters die zijn uitgebloeid gesnoeid worden. Daarnaast kun je lange stelen van bijvoorbeeld sedum voor een compacte en stevige groei.

 

 • Tip 6: Toppen uit zaailingen halen
  • Haal  toppen uit zaailingen zoals zinnia, lathyrus of cosmea. Zaaiplanten kunnen door de warmte heel erg de hoogte in schieten. Door de toppen eraf te halen krijg je een meer compactere planten.

 

Wij wensen jullie weer veel tuinierplezier!

Groetjes Chantal & Renee

 

× Heb je een vraag?