terug

tien voordelen van bloembollen

Het is weer bollentijd!  En laat Nederland nou hartstikke beroemd zijn om zijn bollen. Echt een Hollands natuurproduct. Bollen kennen ongelooflijk veel soorten, kleuren en rassen. Pak je kans, wees trots op je land en gun jezelf kleurrijk geluk in je eigen tuin of op je balkon. Met Bloombol zijn jouw favoriete bloembollen mengsels gewoon online te bestellen.

In deze blog vertellen wij jou over de 10 voordelen van bloembollen.


1. BOLLEN BRENGEN GELUK

Wist je dat natuur gelukkig maakt? Tijd doorbrengen in een ‘groene’ omgeving zorgt vanzelf voor ontspanning, je laat de alledaagse zorgen even achter je en je wordt op je wenken bediend met gelukzalige stofjes uit planten, bloemen en bomen.

Door het ruisen van de bomen, een tulp die flaneert op de wind of juist door de stilte kom je tot je zelf. Noem het een vorm van yoga. Bollen geven in het voorjaar kleur aan de grijze tonen van de nasleep van de winter. Denk aan het vrolijke gevoel dat je overvalt als je de eerste lammetjes ziet dartelen in de wei, het eerste kievitsei wordt gevonden of de eerste rokjesdag wordt aangekondigd. En dan genieten van die felgele bermen vol narcissen die in koor roepen dat ‘een nieuwe lente, een nieuw geluid” is gearriveerd.

2. KNUS OUDER-KIND MOMENTJE

Niets leukers om zo vanaf september tot de kerst met je kinderen bollen te kopen. Laat ze zelf hun keuzes maken om erna in de tuin of op het balkon ook hun eigen perceeltje te kunnen creëren. Schepje of bollenplanter erbij en met jullie handen wroeten in moeder aarde.

Laat ze maar de gekste combinaties maken. Het stimuleert hun fantasie, je hebt een knus ouder-kind momentje en ze leren zo op een speelse manier wat de natuur te bieden heeft. Want als in januari dan bijvoorbeeld de eerste sneeuwklokjes hun kopjes boven het maaiveld uitsteken, is het feest. Je kinderen zien dat hun werk heeft geloond. Iets zien groeien zorgt altijd voor verbazing en ongeloof. Net alsof je er zelf een beetje de hand in hebt gehad. En na de sneeuwklokjes komen de blauwe druifjes, de tulpen, de narcissen. Elke week een nieuw feest van kleur, vorm en geur. Dat wil toch iedereen zijn kind leren?

3. KIES VOOR KLEUR

Maak je eigen bollenveld door te kiezen voor kleur. Wist je dat rood dé kleur is die de meeste mensen in de wereld aantrekkelijk vinden? Op de tweede plaats gevolgd door geel. Vandaar het logo van McDonalds bijvoorbeeld. De kleur rood staat voor energie, geluk, vreugde en welvaart. In China wordt de kleur vaak gebruikt bij bruiloften. En van
alle kleuren geeft geel het meeste licht. Niet gek dus dat ze in combinatie worden gebruikt. Rood heeft heel veel tinten. Van het felle tomatenrood tot de diepdonkere bordeaurode versies die we vaak terugzien bij tulpen. Of het rood van het luxe modemerk Hermès, le rouge d’Hermès, wat bijna oranje is.

bloemenveld

4. COLOR BLOCKING, HET KAN

Ook een van de symbolen van rood is natuurlijk de liefde. Romantiek en passie, Valentijnsdag, de kleur van emoticon hartjes, ze zijn allemaal rood, rood, rood. Net als in kleding valt rood ook op bij bollen. Zo is een van de kledingtrends deze winter color blocking. Dat betekent zoveel als dat de kleuren mogen ‘vloeken’. Rood met roze bijvoorbeeld. Of knalroze met groen en blauw want lekker bont is niet lelijk en geeft juist energie omdat het verrassend is.

Je kunt het in je eigen bollenveld ook wat rustiger aanpakken door bijvoorbeeld roomwitte tulpen te combineren met knaloranje, een echte klassieker. De fantasie is aan de macht in de mode, trek hem door naar je tuin of balkon.

5. BOLLEN DOEN HET OVERAL.

Nog een van de voordelen van bloembollen is dat een bol niet veel ruimte nodig heeft. Kleine handeling, groot resultaat als het ware. Haal een stoeptegel uit je voortuin, hang een plantenbak gevuld met bollen aan je tuinhek, of plant je hele tuin vol met bollen en ook die van je buren. Heb je het hele voorjaar je eigen spannende serie beelden. Net Netflix.

6. SUPPORT YOUR LOCALS

In Nederland wordt op zo’n 28.000 hectare bollen geteeld. Waarom die bruine bolletjes het hier zo goed doen heeft te maken met ons klimaat. Bollen hebben het naar hun zin als ze te maken krijgen met zeelucht, zand en zuren. Dat is al eeuwen zo, een soort evolutie à la Darwin. Van oudsher werd duinzand van zee gebruikt om chique buitenhuizen te bouwen. Die afgegraven gronden van de duinen waarop veen was gegroeid, bleken de juiste broedplaats voor onder andere tulpen, narcissen en krokussen.

Bovendien hebben wij in ons kikkerlandje het doorgaans voldoende koud. Met een zilt windje, een stevige storm mag ook, wordt de juiste luchtvochtigheid aangevoerd. Tel daarbij op dat de grond een goede schimmels en insecten bevat en je hebt het perfecte recept voor een steengoed product. En, misschien gek, maar een bol groeit door kou. En van een plensbui krijgt een bol lengte. Leuke feitjes vind je niet? Maar, dit weerbeeld geldt alleen voor de voorjaarsbloeiers. Zomerbloeiers als dahlia’s en calla’s houden juist niet van vorst. Die planten we dus in het voorjaar als de winter echt voorbij is.

bloembollen op het land
 
7. VROEGE ‘VOGELS’

De lol van de bollenbloei begint al in januari met sneeuwklokjes, krokussen, sneeuwroem, wilde narcissen en anemonen. Ze hebben de vorst getrotseerd en zijn daarmee ook gelijk blijvertjes. Met een beetje geluk steken ze elk jaar weer de kop op. Ook leuk om te doen is om in deze tijd in het bos te wandelen. Sneeuwklokjes verstoppen zich overal en geven kleur aan bomen en blad. Plant ze in eigen tuin onder bomen en struiken die blad verliezen. Krokussen zijn meer zonaanbidders dan sneeuwklokjes. Ze willen alleen open als de zon schijnt, maar dan krijgen ze ook wel meteen gezelschap van bijen. En sneeuwroem is een geschenk uit de hemel. Met zijn prachtige subtiele blauwe bloemetjes met een wit hart zijn ze net een schilderijtje uit de Gouden Eeuw.

8. GRANDE PARADE

De Grande Parade van bloeiende bollen volgt meestal rond april. Als niet alleen de dagen lengen, maar ook de tulpen, allium (paarse sieruien), zijn ook eyecatchers van jewelste. Eerst zijn er lange tijd alleen maar groene stelen, maar dan ineens volgen de paarse bloemen die lekker lang blijven shinen. De keizerskroon is ook zo’n heerlijke blockbuster. Met zijn intense kleuren geel, oranje en rood stralen ze geweldig in een grote pot. De keizerskroon maakt zijn naam als keizer onder de bollen waar.

9. GROTE STAPPEN, SNEL THUIS

Bollen zijn zo geplant. Bestel de bollen simpel online en wacht tot het pakket binnen is. Maak de aarde goed los met een schep en plant ze op een diepte van drie keer de hoogte van de bol. Dat geldt ook voor de breedte. Klinkt als hogere wiskunde, is het niet. Gewoon even onthouden: Drie keer naar rechts en drie keer naar beneden. Met het puntje van de bol omhoog is het handigst, maar eenmaal genesteld in de aarde zoekt hij zijn eigen weg. Het is wel belangrijk om bollen na aankoop snel te planten anders dreigen ze uit te drogen. En nogmaals, bollen kunnen ook heel goed in potten, mits je ervoor zorgt dat regen en water kunnen weglopen, anders houden ze natte voeten en verrotten. Dus in de pot hoort een gat te zitten en wat ook zijn oude scherven, grind of hydrokorrels onderin de pot. Gewoon potgrond voldoet prima. Je kunt de vroegbloeiers en de laatbloeiende bollen ook in laagjes in dezelfde pot of in de tuin planten voor langere bloeitijd.

bloembollen planten

10. LEUK PRIJSJE

In de 16de eeuw kostten tulpenbollen net zoveel als een grachtenpand in Amsterdam. Het was de periode van de zogeheten tulpenmanie. De levendige handel in exotische tulpenbollen vierde toen hoogtij en er werd druk gespeculeerd. De tulp werd zelfs een tijdje een betaalmiddel. Nu heb je al een doos bollen voor een paar tientjes en kan je ze zelfs online bestellen. Dat is zeker een van de voordelen van bloembollen.

 

Jij weet nu een heleboel over bloembollen, veel voordelen van bloembollen maar ook over de geschiedenis.

Vond je deze blog leuk? Wij hopen dat je nu lekker zelf aan de slag gaat en je mooiste tuin of balkon maakt. En wil je advies? Wij staan altijd voor je klaar.

Onze producten

Color Pop
direct leverbaar
Color Pop
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95
Colorful Carnival
direct leverbaar
Colorful Carnival
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95
Field Flowers
direct leverbaar
Field Flowers
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95
Floral Spring
direct leverbaar
Floral Spring
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95
Flower Festival
direct leverbaar
Flower Festival
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95
Mille Fleur
direct leverbaar
Mille Fleur
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95
Morning Glory
direct leverbaar
Morning Glory
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95
Pastel Garden
direct leverbaar
Pastel Garden
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95
Pink Pop
direct leverbaar
Pink Pop
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95
Purple Classics
direct leverbaar
Purple Classics
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95
Sunday Dance
direct leverbaar
Sunday Dance
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95
Wedding Bouquet
direct leverbaar
Wedding Bouquet
Voorjaarsbloeiers
vanaf 34,95

 

Shop nu

misschien ook interessant om te lezen