terug

kale tuin na het bloembollen planten? Combineer met wintergroene vaste planten!

Het is nu de tijd om bloembollen te planten. Zoek verschillende plekjes in de tuin, maak ze plant-ready en planten maar!

Maar dan, als je alle bloembollen uit je favoriete Bloombolmix hebt geplant? De tuin ziet er eigenlijk heel kaal uit. Alle bloembollen zitten natuurlijk onder de grond en komen pas vanaf februari in bloei. Dat betekent dat je nog maanden lang tegen kale grond aan zal kijken. Ook als je de bloembollen in potten hebt geplant kijk je eigenlijk de hele winter tegen lege potten aan.

Hoe kunnen we deze kale grond wat opfleuren, zodat de tuin óók in de winter er gezellig uit ziet? Bijvoorbeeld met groenblijvende vaste planten! Deze zijn goed te combineren met bloembollen.

Groenblijvende herfstbloeiers voor een vrolijke tuin, ook in de winter

Op naar het tuincentrum! Als er één plek is om inspiratie op te doen voor leuke tuinartikelen, planten of bloemen is het wel bij het tuincentrum. Alleen kwam ik nu midden in een kerstshow terecht, in plaats van in de groene tuinwereld. Alles is alweer in het teken van kerst; overal hangen lichtjes, kerstballen en glitters. Maar daar was ik natuurlijk niet naar op zoek. Ik ging richting de afdeling buitenplanten. Hier staan deze tijd van het jaar nog veel vaste planten en grassen. Het najaar is ook de beste tijd van het jaar om vaste planten te planten. Het is buiten vochtig én de grond is nog warm van de zomer. Richting de winter sterven de meeste vaste planten uiteindelijk af waarna ze in het voorjaar groter terugkeren.

Ik was op zoek naar 'herfstbloeiende vaste planten' die jaarrond groen zijn. Deze planten geven bloemen in de herfst en behouden de hele winter door groen blad. Die hebben we nodig als we ook ‘s winters een kleurrijke tuin willen.

herfstanemonen

Een van mijn favorieten: de herfstanemoon. Als alle andere bloemen verwelkt zijn is deze leuke bloem nog volop in bloei. Ze wordt lekker hoog en is daarmee een perfecte aanvulling in iedere border. Én de bladeren van de herfstanemoon blijven ‘s winters gewoon groen! Geen saaie kale tuin dus.

hedera

Je komt de hedera op vele plekken tegen, ze wordt ook gebruikt als klimop voor schuttingen. Geen originele keus, maar dit klimplantje is écht leuk om in potten te planten. De bladeren hangen om de pot heen en blijven de hele winter groen, hoe leuk! Geen saaie pot met deze klimmer.

heide

Ben je in de zomer wel eens op de Nederlandse Veluwe geweest? Daar kleurt de gehele omgeving paars door de van oorsprong voorkomende heide! Heide heeft een zomer én een wintervariant. De zomerheide (Calluna Vulgaris) kleurt rood, paars of wit in de zomer en herfst. Zomerheide is winterhard en blijft in de winter mooi groen. Máár we hebben ook winterheide, ‘Erica Carnea’ die juist van november tot april bloeit in prachtige kleuren.

kerstroos (helleborus)

Ook de helleborus is ook een echte winterplant. Vanaf oktober zijn de eerste bloeiende planten te koop. Eenmaal geplant in de tuin bloeien ze zeker tot januari en blijven ze jaarrond groen. Een leuke toevoeging aan je 'kale border' wanneer je bloembollen hebt gepoot.

sedum

Prachtige intense herfstkleuren in de tuin? Die krijg je zeker met sedumplant. Ze kleurt namelijk rood tussen september en november en is daarmee een leuke toevoeging aan je tuin. Bloembollen plant je hier gewoon omheen. In de lente kleurt de sedum weer groen. De tulpen en andere voorjaarsbloeiers staan dan op de voorgrond máár hebben wel een groene 'achtergrond'.

siergrassen

Plant bloembollen door siergrassen voor een speels effect! Siergrassen zijn in het najaar op hun best, de mooiste pluimen zijn te zien. Tip: Zet verschillende siergrassen in de tuin en plant hier bloembollen omheen. Gedurende winter blijven de siergrassen zichtbaar. Zodra het lente wordt komen hier de eerste groene puntjes van de voorjaarsbloeiers doorheen. De bloembollen komen op! Verschillende bloemen verschijnen nu door de groen/bruine grassen. Wél is het belangrijk dat je bloembollen wat verder uit elkaar plant als je tussen het gras zet. Anders wordt het erg vol en druk. Wij raden 45 cm afstand aan. Kies wel voor kleinere siergrassen. Grote grassen zoals pampasgras kun je zeker in je tuin plaatsen, maar je kunt hier geen bloembollen doorheen planten.


Kleurrijke potten maken groot verschil

Naast het hebben van herfstbloeiende vaste planten kun je met gekleurde potten ook een groot verschil maken. Potten met een frisse of vrolijke kleur op je terras of in de tuin geeft je tuin meteen een andere uitstraling. Zorg er voor dat je in de onderkant van de potten enkele gaten maakt. Dan kan het overtollige water hieruit weglopen. Anders heb je kans dat de bloembollen of plantjes ‘verdrinken’.

Hoe leuk is het als we bloembollen én herfstbloeiende planten in gekleurde potten planten?

 

Bloembollen planten in pot, mét herfstbloeiers

We gaan aan de slag! Ik ga mijn terracotta kleurige bloempot vullen met het ‘flower festival’ mengsel, máár ook met herfstbloeiers om te voorkomen dat er slechts een kale pot op het terras staat. Mijn pot heeft een diameter van 50 cm waardoor het niet mogelijk is om er grotere vaste planten in te planten. Ik heb een herfstanemoontje én een zomerheide gekocht. Beide zijn nu mooi van kleur en wanneer het echt koud wordt kleuren ze groen. Naast deze twee plantjes is nog genoeg ruimte over om er bloembollen bij te planten. 

Planttips:

  • Vul de pot met potgrond of tuinaarde tot zo’n 10 cm onder de rand. Druk de grond niet aan zodat het losse grond blijft.
  • Plant de vaste planten aan de rand van de pot. Zorg dat je zo'n 5 a 10 cm ruimte tussen de potrand en het plantje behoudt. Hier kun je straks de bloembollen tussen planten. Plant de plantjes tot ongeveer de helft van de kluit in de grond (later dek je de pot namelijk nog af met extra grond tot de rand).
  • Leg de bloembollen op de plekken waar je ze wilt hebben. Kleine bolletjes strooi je over het oppervlak.
  • Druk de bloembollen in de losse grond en vul de pot vervolgens tot aan de rand met aarde.
  • Druk het geheel aan, geef water en tadaa! Geen saaie tuin voor jou deze winter!

 

Heb jij nog geen bloembollen huis? Jouw favoriete bloembollen bestellen doe je altijd bij Bloombol. Binnen enkele dagen heb jij jouw pakket vol kleur in huis! 

Onze producten

Color Pop
pre order
Color Pop
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Colorful Carnival
pre order
Colorful Carnival
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Dolce Vita
pre order
Dolce Vita
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Fairy Tale
pre order
Fairy Tale
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Floral Spirit
pre order
Floral Spirit
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Floral Spring
pre order
Floral Spring
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Flower Festival
pre order
Flower Festival
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Mille Fleur
pre order
Mille Fleur
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Morning Glory
pre order
Morning Glory
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Party Perfect XS
pre order
Party Perfect XS
XS borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 25,00
Pastel Garden
pre order
Pastel Garden
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Pink Pop
pre order
Pink Pop
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95

 

Shop nu

misschien ook interessant om te lezen