tulpenbollen

Bloombol

Tulpenbollen zijn dé populairste onder de bloembollen. Iedereen kent tulpen wel, de gekleurde kroonvormige bloemen op een groene steel, dé Hollandse bloem. De bloemen groeien uit een bol en ieder soort heeft weer een andere kleur, hoogte of vorm. De tulpenbollen worden geplant in het najaar, waarna de bloemen iedere lente te bewonderen zijn in menig tuinen, bij de bollenboer op het land én natuurlijk in de Keukenhof.

Waar komt de tulp vandaan?

tulpenbollen-kopenIedereen denkt altijd dat de tulp uit Nederland komt. En daarmee ook dat de tulp de nationale bloem is, maar dit is niet waar. Nederland heeft geen officiële nationale bloem én de tulp komt hier oorspronkelijk ook niet vandaan. De tulp komt uit centraal Azië, waarna de bloem via Turkije en Antwerpen uiteindelijk in Nederland terecht is gekomen. Dit was aan het eind van de 16e eeuw. In deze tijd was ook de tulpenmanie. Een tulpenbol werd voor meer dan 1000 euro per stuk verkocht. Sindsdien is de tulp altijd een gewaardeerde bloem gebleven. Vandaag de dag worden er in Nederland veel tulpenbollen geteeld. Ons land heeft een vlak landschap, mild klimaat én juiste voedzame grond om de tulpenbollen op te telen.
 

Welke soorten tulpen zijn er?

Er zijn ontzettend veel tulpensoorten geregistreerd, meer dan 8000! Deze zijn in verschillende groepen ingedeeld. De indeling is ontstaan toen de voornamelijk Nederlandse kwekers in de loop van de eeuwen verschillende verschijningen op de markt brachten. Deze verschijningen zijn verdeeld in een classificatiesysteem van 15 groepen, waarbij vorm, afkomst en bloeitijd bepalend zijn.

– Enkele vroege tulpen (bloeien vroeg begin april, kunnen tot 40 cm hoog worden en hebben een ronde bloem– Dubbele vroege tulpen (bloeien begin-half april, hebben korte stelen en dubbele bloembladen)
– Triumph tulpen (bloeien half april, hebben stevige stelen van 40 tot 50 cm hoog met bloemen in diverse vormen)
– Darwin Hybride tulpen (bloeien vanaf half april, worden tot 60 cm hoog, hebben een klassieke grote bloem met openstaande bloei)
– Enkele late tulpen (bloeien in mei en kunnen tot 60 cm hoog worden en hebben een kleine ronde bloem)
– Leliebloemige tulpen (bloeien in mei en worden 50 tot 60 cm hoog en hebben een kroonvormige bloem met puntige bloembladeren)
– Viridiflora tulpen (bloeien in mei en hebben een lange bloei. Ze kunnen 20 tot 50 cm hoog worden en hebben een groene bloem die uiteindelijk kleur krijgt.
– Rembrandt tulpen (bloeien in april-mei en hebben een gebroken kleur waardoor de tulp er gevlamd uit ziet. In de tijd van de tulpenmanie was dit de populairste én duurste tulp.
– Parkiettulpen (bloeien in mei en worden 40 tot 60 cm hoog. De bloembladeren hebben insneden, kleurwisselingen en zijn lichtelijk gekruld.
Dubbele late tulpen of pioentulpen (bloeien in mei en hebben de vorm van de pioenroos.
– Kaufmanniana tulpen / ‘waterlelietulpen’ (bloeien vroeg in maart en worden slechts 10 tot 25 cm hoog. De bloemen gaan open staan als het zonnig is.)
– Fosteriana tulpen (bloeien eind maart en worden 25-40 cm hoog. Kenmerkend zijn de grote bloemen en het grijsgroenige blad).
– Greigii tulpen (bloeien vroeg in april en worden 20 tot 30 cm hoog. De korte tulpjes hebben vrij grote bloemen.)
– Botanische tulpen (wilde tulpen die ieder jaar weer bloeien, bloeien in april en worden tussen de 10 en 30 cm hoog.)
– Overige tulpen

Hoe moet je tulpenbollen planten?

Tulpenbollen plant je in het najaar van september tot en met december. Wij adviseren je om in oktober of november te planten. De zomerbloeiers zijn dan zo goed als uitgebloeid én er is nog weinig kans op vorst. Wanneer je een Bloombol pakket hebt gekocht, plant je alle bollensoorten tegelijk. Bekijk deze pagina voor meer specifieke informatie over tulpenbollen planten.

Wat moet je doen als de tulpen zijn uitgebloeid?

Tulpen verzorgen is nog niet zo makkelijk. Er zijn een aantal mogelijkheden wat je kan doen als de tulpen in jouw tuin zijn uitgebloeid. Het ligt eraan of je deze bollen volgend jaar weer wilt planten en dus wil overhouden (geen garantie tot bloei, tulpenbollen zijn in principe eenjarig) óf dat je volgend jaar weer nieuwe soorten en kleuren kiest.

Je moet tulpenbollen in ieder geval altijd uit de grond halen. Om het volgende jaar weer te bloeien heeft de tulpenbol een warmere temperatuur nodig dan dat onze grondbodem is. Laat je de bollen in de grond, dan krijgen ze niet de juiste temperatuurbehandeling om zich door te ontwikkelen voor nieuwe bloei. Ook is er kans op ziekte en schimmels wanneer je de bollen wél laat zitten. Dit alles geldt niet voor botanische tulpen, deze doen het wél goed in de Nederlandse grondtemperatuur.

Wil je de tulpenbollen overhouden voor volgend jaar? Dan is het belangrijk dat je de bloem van de steel haalt wanneer deze is uitgebloeid. Hierdoor gaat alle energie van het loof nu naar de bol in plaats van naar de bloem die hiervan zaad ontwikkelt. Laat de steel en blad staan tot ze verdord zijn. Hierna, vaak in juni, kan je het bruine loof verwijderen. Haal de bollen uit de grond, maak ze schoon met een stoffer en ‘pel’ het oude vel eraf. Doe de tulpenbollen hierna in een luchtige zak. Het beste is om deze zak op te hangen in een schuurtje, hier is het warmer dan in de grond. Volgend jaar in september kan je de tulpen weer planten. Voor meer uitgebreide informatie ga je naar onze ‘hoe moet je tulpen verzorgen’ pagina.

Hoe worden tulpenbollen in Nederland geteeld?

Onze Peter de kweker doet niet anders, maar wat is nu eigenlijk het verhaal van de Nederlandse bollenteler? Vele jaren terug ontdekte Nederlandse telers dat de grond achter de duinen erg geschikt is voor het telen van tulpenbollen en andere bloembollen. Deze duingrond heeft namelijk van nature een perfecte drainage, regen zakt hier gemakkelijk doorheen én het grondwater zit er diep. Dat is gunstig, want bloembollen houden niet van natte voeten. Ook bevat deze grond veel kalk, wat belangrijk is voor de groei. Vandaar dat je in de bollenstreek, in Zuid-Holland vele percelen tegenkomt waar bloembollen worden geteeld. Later werd ontdekt dat lichte klei ook zeer geschikt is voor het telen van tulpenbollen. Vandaar dat er hedendaags ook in Noord-Holland, Flevoland en zelfs in Zeeland bollenland te vinden is.

Tulpenbollen telen begint bij de grond. Verse grond wordt met een machine van onder naar het oppervlak gehaald. Ook wordt de grond goed bemest zodat alle nodige voedingsstoffen in de grond zitten. Hierna worden de bloembollen geplant. Net als jullie, plant de teler de bollen ook in oktober en november. Om de bollen tegen kou te beschermen wordt de grond daarna vaak met stro afgedekt.

In het voorjaar staan de velden in allerlei kleuren in bloei, prachtig! Maar voor de teler is de bloem eigenlijk helemaal niet belangrijk. Het gaat erom dat de bol zich ontwikkelt. Hoe dikker de bol, hoe beter. Als de bloemen hebben gebloeid worden ze gekopt. Dit zorgt ervoor dat alle energie niet naar de bloem, maar naar de bol gaat. Wanneer de bladeren geel/bruin worden en afsterven is dit het teken dat de bol voldoende voeding heeft opgenomen. Dan is het tijd om de bollen uit de grond te halen. Dit heet: ‘rooien’, en doet de teler tussen half juni en augustus. De bollen worden uit de grond gehaald en in de schuur schoongemaakt en gedroogd. Ook worden de kleine bolletjes van de grote bollen afgehaald wat ‘bollen pellen’ wordt genoemd. Na al deze stappen kan de teler zijn grote bollen verkopen. Wij doen ze in jouw Bloombol pakket!

bloembollen kopen?

Bij Bloombol hoef je nergens over na te denken, wij hebben de mooiste bloembollen al voor jou samengesteld. Je krijgt een tuin vol kleur, wel drie maanden lang! Je kiest je favoriete kleur pakket, plant de bollen binnen enkele minuten en voila! 

FAQ

Waar kan je tulpen kopen?

Tulpen kopen doe je bij Bloombol. In ieder voorjaarspakket vindt je verschillende soorten tulpen. Pakketten met veel tulpen zijn: Color Pop, Colorful Carnival en Pink Pop

Wanneer bloeien tulpen?

Tulpen bloeien in het voorjaar. Er zijn veel verschillende soorten tulpen, daarom loopt de bloeitijd uiteen van april tot en met mei. 

Wanneer kan je tulpen planten?

Tulpen plant je in de herfst van september tot en met december. Wij raden aan om eind oktober te planten. Meer informatie over tulpen planten vind je hier

Wat moet ik doen als de tulpen zijn uitgebloeid?

Wil je de tulpen bollen straks uit de grond wilt halen om ze te bewaren voor volgend jaar? Dan haal je zo snel mogelijk de uitgebloeide bloem van de steel. Vervolgens laat je de steel en bladeren zitten en wacht je tot ze bruin zijn geworden. In juni-juli kan je de verdorde stelen verwijderen én de bollen uit de grond halen om te bewaren. Wil je volgend jaar nieuwe bollen? Dan kun je de tulpen met steel én bol uit de grond halen en weggooien. Wil je meer tips over de verzorging van tulpen? Kijk dan hier

Is een tulp winterhard?

In principe zijn tulpen eenjarig. Echter zijn er uitzonderingen zoals alle botanische soorten zijn wél winterhard en hoef je na de bloei niet uit de grond te halen. 

Onze producten

Color Pop
direct leverbaar
Color Pop
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Dolce Vita
direct leverbaar
Dolce Vita
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Floral Spring
direct leverbaar
Floral Spring
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Flower Festival
direct leverbaar
Flower Festival
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Mille Fleur
direct leverbaar
Mille Fleur
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Morning Glory
direct leverbaar
Morning Glory
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Party Perfect XS
direct leverbaar
Party Perfect XS
XS borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 25,00
Pink Pop
direct leverbaar
Pink Pop
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Pink Surprise XS
direct leverbaar
Pink Surprise XS
XS borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 25,00
Purple Classics
direct leverbaar
Purple Classics
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Sunday Dance
direct leverbaar
Sunday Dance
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95
Wedding Bouquet
direct leverbaar
Wedding Bouquet
borderpakket voorjaarsbollen
vanaf 34,95

 

Shop nu