narcissen bollen

Bloombol

Ook voor narcissen bollen ben je bij Bloombol aan het juiste adres. De narcis is een bolbloem die je kunt herkennen aan de meestal gele trompetvorm. Zie je narcissen in bloei? Dat is het teken dat het lente wordt! Narcissen bollen plant je in het najaar. Van eind februari tot mei komen ze in bloei en geniet je van prachtige bloemen. Óók verwilderen narcissen, ze komen ieder jaar terug. Dit is handig want je hoeft ze n na het uitbloeien dus niet uit de grond te halen.

Waar komt de narcis vandaan?

Narcissen komen oorspronkelijk van verschillende plekken. Zo komt bijvoorbeeld het soort ‘Tazette’ uit Gibraltar en de ‘Jonquille’ uit Spanje. Ook zijn er soorten die van oorsprong uit Frankrijk of Turkije komen. Carolus Clusius verzamelde de verschillende soorten en heeft de narcis op de kaart gezet.

Ga jij narcissen planten? Dan komen deze gewoon uit Nederland. Er zijn vele narcissentelers in de bollenstreek, Noord-Holland maar ook in de Flevopolder. Maar het Verenigd Koninkrijk is leider qua productie, hierna volgt  Nederland pas. Vanaf 1835 zijn ze in het Verenigd Koninkrijk gestart met het telen van narcissen. In Nederland was dit pas aan het einde van de 19e eeuw.
 

Wat zijn de kenmerken van narcissen?

De narcis is er niet in alle kleuren van de regenboog. De bloem van de narcis heeft de stamkleuren geel en wit. Hierin bevinden zich natuurlijk talloze variaties. Van narcissen met een gele bloem met witte kern, tot een oranje bloem met rode kern. Narcissen bestaan uit 6 bloembladen met een trompetvormige kroon op een dunne groene steel. De bloem hangt iets en de groene bladeren zijn lang en smal. Er zijn narcissen van wel 60 cm maar ook kleinere zoals de tête à tête van slechts 30 cm.

Welke soorten narcissen zijn er?

 1. Trompet narcissen hebben 1 bloem per steel. De trompet is even lang of langer dan de bloembladeren.
 2. Groot-kronige narcissen hebben 1 bloem per steel waarbij de trompet even lang of kleiner is dan de bloembladeren.
 3. Klein-kronige narcissen hebben 1 bloem per steel waarbij de trompet slechts 1/3e zo groot is.
 4. Dubbele narcissen hebben 1 of meer bloemen per steel. De bloem heeft vele dubbele bloembladeren.
 5. Triandrus heeft 2 of meer bloemen per steel waarbij de bloembladeren sterk naar achter gebogen zijn.
 6. Cyclamineus heeft 1 bloem per steel met naar achter gebogen bloembladeren. De bloem is ten opzichte van de steel in een hoek naar beneden gebogen.
 7. Jonquilla en apodenthus hebben 1 tot 5 bloemen per steel. De bloembladeren zijn gespreid en gebogen. De trompet is niet lang maar komvormig. Ze bloeien in trossen.
 8. Tazetta heeft 3 tot 20 bloemen per steel. De steel is ook wat dikker dan bij andere narcissen en bevat soms wel tot 20 bloemen.
 9. Poeticus is een opvallende narcis door de helderwitte bloemblaadjes en de geel met groen en rood gevlamde kroon. De kroon is ook zeer kort en schijfvormig. Er is meestal 1 bloem per steel.
 10. Bulbocodium narcissen hebben een grote trechtervormige kroon met hierachter slechts kleine bloemblaadjes. In de kroon zitten grote meeldraden. Deze opvallende narcis lijkt op een toeter en heeft 1 bloem per steel.
 11. Spleetkronige of vlinder narcissen hebben een grote opengevouwen kroon met een krullende rand.
 12. Alle narcissen die niet in deze categorieën vallen zoals botanische en mini narcissen.
   

Witte narcissen

Witte narcissen zijn tegenwoordig erg populair. Bij een narcis bloem denkt men vaak aan een gele kleur. Echter zijn er ook vele soorten witte narcissen. Deze witte narcissen hebben vaak wel een oranje, geel of wit hart. Ook zijn er soorten met een roze/zalmkleurig hart. Onze favoriet is de witte narcis: ‘triandrus Thalia’. Deze sierlijke sneeuwwitte narcis heft wel drie tot vier bloemen aan een steel. Deze vind je Bloombol pakketten: Purple Classics, Wild Bunch én ons XS-pakket: Pink Surprise

Zijn narcis bloemen giftig?

Narcissen zijn giftig doordat ze lycorine, een giftige stof bevatten. De bol moet je niet eten. Maar pas ook op met het sap van narcissen. Was goed je handen als je een steel plukt. Want zit er nog sap aan je handen, dan kan het ook in de mond komen. Ook kan het sap huidirritatie veroorzaken. Maar het heeft ook voordelen. Heb jij namelijk last van vraat aan bijvoorbeeld sneeuwklokjes door knaagdieren? Plant er dan een cirkel van narcissen omheen en ze blijven uit de buurt.

Hoe moet je narcissen planten?

Narcissen planten doe je van september tot en met december. Het is belangrijk dat je de bollen plant vóór de eerste nachtvorst. Kies voor een plek in de zon tot half-schaduw  in een voedzame en goed gedraineerde grond. Plaats de bollen op de gewenste plek. Dit is zo’n 10 tot 15 cm uit elkaar. Is de positie goed? Dan kan je de bollen in de grond poten. Pak een handschep of speciale bollenpoter en plant de narcissen bollen zo’n 15 tot 20 cm diep. Meer informatie over narcissen planten vind je hier

Wanneer je narcissen als mengsel, samen met andere bloembol soorten wilt planten doe je dit als volgt: maak met een schep een gat en strooi hier alle soorten bollen losjes in. Verdeel de bollen hierna nogmaals met de hand naar een juiste positie met voldoende afstand tussen de soorten die hetzelfde zijn. Hierna kan je het gat dicht maken.

Narcissen verzorgen

Wat doe je met uitgebloeide narcissen? Kunnen de narcis bollen in de grond blijven of moeten ze er uit? Alle informatie over het verzorgen van narcissen vind je hier.

Narcis bloem in huis

Narcissen kunnen prima in huis. Bij vele bloemenwinkels en tuincentra zijn al vanaf vroeg in het jaar voorgetrokken narcissen te koop. Dit betekend dat ze een speciale temperatuurbehandeling gehad hebben waardoor ze in huis kunnen bloeien. Deze ‘bollen op pot’ bloeien vaak binnen enkele weken of zelfs dagen. Narcissen bollen kan je namelijk alleen planten in het najaar, én buiten. Zet je de pot binnen neer, dan missen ze de koele periode van de winter om zich goed te ontwikkelen.

Wil jij de bloem van de narcis in huis? Dat kan. Natuurlijk zijn narcissen ook leuk om in huis in een vaasje te zetten. Je kunt de stelen schuin afsnijden (dus wel oppassen voor het sap) en in een vaas met water zetten. Wij raden het af om narcissen bloemen samen met andere bloemen in een vaas te zetten. Het sap van de narcis kan namelijk de andere bloemen infecteren waardoor je er minder lang plezier van zult hebben. Een combinatie met meerdere soorten narcissen kan natuurlijk wel.

FAQ

- Kunnen narcissen bollen binnen?

Nee, narcissen bollen moeten buiten in het najaar geplant worden. Heb je de bollen in een pot geplant? Dan kan je de pot met de opkomende narcissen wel binnen zetten. Binnen enkele weken komen de bloemen in bloei.  Daarnaast zijn er bij vele bloemenwinkels en groencentra potten met ‘voorgetrokken bollen’ te koop. Deze bloeien in huis.  

- Wanneer narcissen planten?

Narcissen bollen plant je in het najaar: van september tot en met december. Dit kan buiten in de bolle grond of in potten.

- Moet je uitgebloeide narcissen afknippen?

Uitgebloeide narcissen knip je niet af. Je laat de bloem en de steel met bladeren rustig verwelken. Wanneer de kleur niet meer groen, maar bruin is kan je de oude narcissen verwijderen. De bol blijft zo in de grond zitten en heeft genoeg energie opgeslagen om volgend jaar weer te bloeien.

- Narcissen planten welke diepte?

Narcissen plant je ongeveer drie keer de bolmaat diep. Dit is vaak zo’n 15 tot 20 cm.

- Wat is de bloeitijd van een narcis?

Narcissen bloeien van februari tot mei. Wanneer precies hangt af van het soort. Een narcis bloeit enkele weken.

Onze producten

Dahlia Alauna Clair Obscur
uitverkocht
Dahlia Alauna Clair Obscur
Dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95
Dahlia Arabian Night
uitverkocht
Dahlia Arabian Night
Dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95
Dahlia Bacardi
uitverkocht
Dahlia Bacardi
Dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95
Dahlia Bishop of Llandaff
uitverkocht
Dahlia Bishop of Llandaff
Dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95
Dahlia Bishop of York
uitverkocht
Dahlia Bishop of York
dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95
Dahlia Blue Bayou
uitverkocht
Dahlia Blue Bayou
Dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95
Dahlia Café au Lait
uitverkocht
Dahlia Café au Lait
Dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95
Dahlia Fleurel
uitverkocht
Dahlia Fleurel
Dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95
Dahlia Glorie van Noordwijk
uitverkocht
Dahlia Glorie van Noordwijk
Dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95
Dahlia Jowey Frambo
uitverkocht
Dahlia Jowey Frambo
Dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95
Dahlia Lavender Perfection
uitverkocht
Dahlia Lavender Perfection
Dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95
Dahlia Preference
uitverkocht
Dahlia Preference
Dahliaknollen los verpakt
vanaf 19,95

 

Shop nu