Dahlia's

Bloombol

De Dahlia is een gekleurde sprankelende bloem die bloeit in de zomer van juni tot oktober. Oorspronkelijk komt de dahlia uit Mexico en is daarom een echte zonaanbidder. Een dahlia is niet winterhard, je plant de knol pas vanaf april als de vorst verdwenen is. Dahlia’s zijn er in vele kleuren, vormen, soorten en maten. De bloemblaadjes variëren van effen, gestreept tot zelfs met stippen. Je hebt enkelbloemige maar ook dubbelbloemige dahlia’s. Deze hebben ronde, sprietige of opgerolde bladeren. Dahlia’s geuren niet.Geen bol maar knol

In tegenstelling tot de voorjaarsbloeiers zijn dahlia’s geen bollen maar knollen. Het zijn droge langwerpige knolachtige wortels. De knollen werden eerst gebruikt om te eten tot men de gerooide knollen in bloei zag komen waarna ze tot sierplanten werden benoemd. In de hogere delen van Mexico komen zo’n 35 wilde soorten voor. Wereldwijd bestaan er ondertussen meer dan 20.000 gecultiveerde soorten in verschillende kleuren en vormen en ieder jaar komen er nieuwe rassen bij. Kwekers zijn altijd op zoek naar nieuwe soorten en proberen ook zelf, door verschillende dahliazaden te kruisen, nieuwe soorten te creëren. 

Dahliamanie

In 1804 kwam de dahlia naar Europa. Toen de dahlia overal bekend werd ontstond er in Frankrijk, een dahliamanie, net als de tulpmania. Een bed met dahlia’s werd verkocht voor 70.000 franc en een dahlia kon geruild worden tegen een diamant. In 1872 kwam de eerste dahlia naar Nederland.

Soorten dahlia’s 

Er zijn vele soorten dahliaknollen. Knollen die hele kleine bloemen geven zoals het soort ‘pompon’ maar ook grote bloemen die nog groter zijn dan je hand. Dit zijn de dinnerplate dahlia’s. Ook heb je dahlia’s die perfect zijn voor in potten omdat ze laag en klein blijven. En je hebt soorten die juist lang worden en dus perfect zijn om te planten als pluktuin. Dahlia’s waarvan je de kern met stuifmeel goed ziet zitten zijn zeer bij- en vlinder aantrekkend. De wilde dahlia’s uit Mexico hebben deze structuur. 

Decorative dahlia 

De Dahlia decorative heeft meerdere ronde blaadjes die samen een prachtige dubbele bloem vormen. De bloemblaadjes zijn wat breder en plat en lopen van rond in de kern naar puntig aan de buitenkant. Er zijn vele verschillende kleuren variaties van de dahlia decorative. Ze worden 70 tot 120 cm hoog en hebben een bloem met een diameter van ongeveer 15 cm. Dahlia Arabian Night is een decorative dahlia. Ze heeft een dieprode kleur en is zeer geschikt voor in een pluktuin. Dahlia Arabian Night is te vinden in de webshop.

Dinnerplate dahlia

De naam zegt het al, de dinnerplate dahlia produceert bloemen, net zo groot als een bord. Qua vorm is de dinnerplate gelijk aan de dahlia decorative alleen dan zijn de bloemen groter. Ook deze dahlia klasse is te vinden in verschillende kleuren en vormen. Ze worden 100 tot 150 cm hoog en hebben een bloem met een doorsnede van 20 tot 30 cm.


Cactus dahlia

Cactus dahlia’s hebben vele bloemblaadjes waardoor ook deze dahlia dubbelbloemig is. Men noemt ze ook wel spinnenkop dahlia’s. De blaadjes zijn echter niet rond maar puntig waardoor de bloem lijkt op een cactus. Cactus dahlia’s zijn er in verschillende kleuren, zelfs dubbelkleurig of gestreept. Ze worden 80 tot 150 cm hoog en krijgen een bloem met een diameter van 10 tot 30 cm. 

Fimbriata dahlia 

Deze soorten worden ook wel hertengeweidahlia’s genoemd. Het zijn dahlia’s met gefranjerde bloemen. De bloemblaadjes lopen spits toe met meerdere puntjes op het eind. Vandaar de naam hertengeweidahlia. Het soort komt uit de decorative en cactus groep. Ze worden 80 tot 130 cm hoog en de bloem heeft een doorsnede van 10 tot 30 cm. 

Decorative border dahlia

De decorative border dahlia heeft dezelfde vorm en structuur als de dahlia decorative. Alleen zijn de bloemen en stelen van deze dahlia kleiner waardoor hij mooi compact is voor in een border. Ze worden slechts 40 tot 70 cm hoog en de bloemen hebben een diameter van 10 tot 20 cm. 

Cactus border dahlia

Voor de cactus border dahlia geldt hetzelfde. Deze lijkt op de cactus dahlia maar dan compacter waardoor hij goed te gebruiken is in een border of pot. De cactus border dahlia’s worden ook 40 tot 70 cm hoog en de bloemen hebben een diameter van 10 tot 20 cm. 

Pompon dahlia

De pompon dahlia heeft haar naam te danken aan de bol vormige bloemen die net lijken op pompons van cheerleaders. De blaadjes staan zeer dicht op elkaar en zijn opgerold als kleine trechters. De bloem is kleiner en ronder als de ‘ball’ dahlia’s. Ze hebben ongeveer een doorsnede van 5-8 cm en worden 50 tot 100 cm hoog. Dit soort is daarom erg geschikt om te gebruiken in een pluktuin.

Mignon dahlia

De dahlia mignon is een enkelbloemige dahlia omdat er slechts 1 rand kleine ronde bloemblaadjes rond de kern zitten. Het stuifmeel van de dahlia is daarom goed te bereiken voor bijen en vlinders. Deze dahlia is daarom goed voor de biodiversiteit. Ze worden 30-50 cm en zijn er in vele verschillende kleuren.

Anemoon dahlia 

De anemoondahlia lijkt erg op de bloemsoort anemoon. Het is een variatie met aan de buitenkant een rand van enkele bloemblaadjes en een kern van veel dubbele blaadjes. Ze worden ongeveer 40 cm. Kenmerken zijn de opvallend buisvormige bloembladen in het hart van de bloem. Dahlia Blue Bayou is een anemoondahlia. Ze heeft een enkele rand paarse bloemblaadjes en een donkerpaarse kern. Dahlia Blue Bayou is te verkrijgen in de webshop.

Topmix dahlia

Dahlia topmix heeft vele kleine maar enkele bloemen. De bloemen hebben een diameter van ongeveer 2 tot 3 cm en het plantje wordt tot 50 cm hoog. Door de grote hoeveelheid kleine bloemen is de dahlia topmix daarom erg leuk voor in potten of om met meerdere plantjes tegelijk in een border te planten. Ook zijn de topmix dahlia’s zeer bij- en vlinder aantrekkend.

Gallery dahlia

De gallery dahlia is vergelijkbaar met de mignon, ook laagblijvend. Het verschil is dat dit een dubbelbloemige dahlia is. Hierdoor is het stuifmeel minder goed te bereiken voor bijen en vlinders. De gallery dahlia wordt ongeveer 35 cm hoog en de bloem heeft een diameter van 14 cm.

Ball dahlia

De Ball dahlia lijkt erg op de Pompon maar dan wat groter. De Ball dahlia is verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleuren en wordt zo’n 80 tot 100 cm hoog. De diameter van de bloem wordt 8 tot 12 cm. Dahlia Jowey Frambo is een frambooskleurige ball-dahlia. Deze is te koop in de webshop. 

 

Dahlia's planten

Dahlia's planten doe je van april tot en met mei. Het is belangrijk dat je pas plant als het niet meer kan gaan vriezen, anders bevriest de knol. Wij geven je de stappen voor het planten van dahlia's.

 1. Kies een zonnige standplaats
 2. Kies een plek met goed doorlaatbare grond
 3. Graaf een gat van ongeveer 15 cm diep
 4. Houdt zo'n 30 tot 60 cm afstand tussen iedere knol
 5. Zorg dat de oude stengel van de knol net iets boven het oppervlak ligt
 6. Maak het gat dicht een geef veel water


Dahlia's verzorgen

Na het planten is het belangrijk om je dahlia's goed te verzorgen. Met de juiste stappen bloeien zullen jouw bloemen straks prachtig bloeien in de zomer. Het verzorgen van dahlia's is heel gemakkelijk, maar je moet er wel even de tijd voor nemen.

 1. Geef geregeld veel water zodat de grond vochtig blijft
 2. Knip het bovenste groeipuntje weg als de plant 3 a 4 kluitjes met bladeren heeft gemaakt voor een vollere plant
 3. Geef iedere maand een beetje mest
 4. Knip uitgebloeide bloemen weg om nieuwe bloemgroei te stimuleren
 5. Ten einde van het seizoen: als het heeft gevroren kun je de stelen afknippen en de knol uit de grond verwijderen

Meer info? Bekijk onze aparte pagina over dahlia's verzorgen.

Bekijk hier de video over het overwinteren van dahlia's

Make it bloom!

Onze producten

Blooming Ballet
uitverkocht
Blooming Ballet
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95
Confetti Flowers
uitverkocht
Confetti Flowers
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95
Cottage Flowers
direct leverbaar
Cottage Flowers
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95
Exotic Garden
uitverkocht
Exotic Garden
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95
Flower Fiesta
direct leverbaar
Flower Fiesta
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95
Lofty Blossoms
uitverkocht
Lofty Blossoms
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95
Pastel Classics
direct leverbaar
Pastel Classics
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95
Peach Pearls
uitverkocht
Peach Pearls
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95
Pink Blush
direct leverbaar
Pink Blush
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95
Purple Beauty
uitverkocht
Purple Beauty
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95
Rosy Summer
direct leverbaar
Rosy Summer
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95
Summer Breeze
direct leverbaar
Summer Breeze
borderpakket zomerbollen
vanaf 34,95

 

Shop nu