Gratis verzending vanaf € 59,95   |   verzending binnen 48 uur   |   3 maanden bloeitijd & 100% bloeigarantie

Bloombol

vaste-planten-border

Vanaf april is het mogelijk om ook vaste planten in de tuin te planten. Vaste planten zijn winterhard. Je hoeft ze dus niet aan het einde van het seizoen uit de grond te halen of het jaar erna nieuw te kopen. Ze komen ieder jaar meestal groter terug en zijn daardoor erg geliefd.. Vaste planten zijn super te combineren met zomerbloembollen. Plant bloembollen die wat hoger worden zoals gladiolen, crocosmia en dahlia’s naast heesters, grassen en hogere vaste planten. En lagere dahlia’s, anemonen of begonia’s naast de lagere vaste planten zoals de bodembedekker. Er zijn talloze variaties mogelijk maar gelukkig maakt Bloombol het je een stukje makkelijker doordat de zomerbollen combinaties al op elkaar afgestemd zijn. Je hoeft hier alleen nog jouw favoriete vaste planten bij te kiezen. En ook daar gaan we jou bij helpen. Hoe? Dat lees je in deze blog.

 

Bare roots en opkweek planten

bareroot-plantenVaste planten zijn te koop als plant maar ook als bare root (meerjarige wortel). Behalve op de momenten dat het vriest kan je vaste planten het hele jaar door in de tuin planten. De beste tijd om een bare root te planten is in april, dan heb je er in de zomer nog plezier van! Het nadeel van bare roots is dat je net zoals bij bloembollen even moet wachten totdat er groen boven de grond komt. Maar het voordeel is dat de planten door de meerjarige wortels sterker zijn dan een opgekweekte plant die de kweker bijvoorbeeld uit zaad of meristeem ontwikkeld heeft. Of je moet een meerjarige plant kopen die sterk én al groen is.

 

Overbrug de periode tussen lente- en zomerbloeiers

 

pioenroos-plantenVoordat het seizoen begint maak je een plant-plan met een tekening van jouw tuin. Bij het kiezen van de soorten bloemen en planten denk dan ook aan de vaste planten. Deze kunnen al bloeien in de periode dat de voorjaarsbloeiers zijn uitgebloeid en de zomerbollen nog slechts groene puntjes zijn. Deze ‘saaie periode’ kan je met bepaalde vaste planten goed overbruggen. De akelei, lelietje van dalen, dicentra en de pioenroos bijvoorbeeld bloeien in mei en juni en zijn hier perfect voor.

 

 

Vaste planten samen met zomerbloeiers?

 

dahlia-vaste-plantenJe kan vaste planten tegelijk met zomerbloeiers in je border hebben. Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. Kijk in je plant-plan goed op welke plaats je wat wilt planten. Sommige vaste planten worden erg hoog terwijl andere juist goed ingezet kunnen worden als bodembedekker. En je wilt natuurlijk niet dat je zomerbollen straks onder je vaste planten groeien. Houd er daarom ook rekening mee dat vaste planten ieder jaar groter en groter worden. Reserveer dus voldoende ruimte tussen de vaste planten of plant ze op de achtergrond van de border. Op de plekken rondom die over zijn, kan je ieder jaar nieuwe zomerbollen of perkgoed planten. Hierdoor worden ook de kale plekken opgefleurd en krijg je een prachtige border met veel kleur en verschillende hoogtes. Óf je plant de vaste planten pas in de zomer, wanneer je zomerbloembollen al volop in bloei staan. Je plant jouw favoriete vaste planten tussen de bloemen. Vaste planten kan je heel de zomer en herfst door in tuincentra of plantenwinkels vinden.

 

Soorten vaste planten

Om je te helpen bij het uitzoeken van vaste planten die goed te combineren zijn met zomerbollen in je tuinborder zetten we er een aantal op een rijtje.

 

Hogere vaste planten:

 • Vuurpijlen (tritoma’s) bloeien van juli tot september. Zij kunnen 100 cm lang worden.
 • Lupine bloeit in juni en juli en is er in vele kleuren. Ook deze plant kan 100 cm lang worden.
 • Pluimen (Pampasgras) bloeien van juli tot en met oktober. Deze ‘hippe’ grassen worden wel tot 250 cm hoog. Leuke tip: Knip in de zomer een aantal pluimen uit de plant en zet ze in huis. Doe de stelen niet in water maar droog in een vaas en je kan ze jaren laten staan! Wel duurt het een aantal jaar voordat de plant grote pluimen geeft.
 • Stokroos (alcea) is een fantastisch kleurrijke plant die veel bloemen geeft en wel 175 cm lang kan worden.

 

Middelhoge vaste planten:

 • Nagelkruid (geum) bloeit in juni – juli, krijgt fijne oranje bloemen en blijft aardig laag: tot 40 cm.
 • Liatris bloeit in juli-september en krijgt langwerpige paars of witte bloemen
 • Astilbe is een gekleurde pluimvormige vaste plant en bloeit van juni-juli tot augustus-september (verschillend per soort). Astilbes worden zo’n 50 cm hoog.
 • Echinacea is een zeer bij aantrekkende bloem in vele kleuren. Hij bloeit van juli tot september en kan op z’n grootst 80 cm hoog worden.

 

Lage vaste planten:

 • Blauw zwenkgras wordt niet hoger dan 30 cm en blijft jaarrond mooi van kleur.
 • De aster bloeit van augustus tot en met september en wordt ook niet hoger dan 30 cm.
 • Lavendel ruikt heerlijk en bloeit in juni en juli en wordt 50 cm.
 • Vrouwenmantel heeft een frisse kleur, bloeit van mei tot en met augustus en wordt maximaal 40 cm hoog.

 

Zijn er vaste planten die goed groeien in de schaduw?

hosta-dahliaHeb jij plekken in je tuin die bijna de hele dag in de schaduw staan? Dan is dat de perfecte plek voor de hosta. Deze plant komt het beste tot zijn recht in de schaduw. Waarom? Het blad krijgt de helderste kleuren, van zeegroen tot een prachtige blauwe kleur. Ook de heuchera een goede laagblijvende bodembedekker, houdt van een schaduwrijke standplaats. Tegenwoordig bestaat deze plant in vele verschillende kleuren: van groen, oranje, paars tot donkerrood.

 

 

 

 

Vaste planten zijn ook in sommige pakketten van Bloombol te vinden in pakketten van Bloombol. De liatris, lupine, echinacea en gips zijn bijvoorbeeld goed te combineren in een zomerbollenmengsel. Dit mengsel plant je op een plek in de tuin en voilà!

 

× Heb je een vraag?