Gratis verzending vanaf € 59,95   |   verzending binnen 48 uur   |   3 maanden bloeitijd & 100% bloeigarantie

Bloombol

bloembollen-pot

De herfst laat alweer even van zich horen.. bladeren vallen van de bomen en er waait een gure wind om je oren. Maar, je kan het zonnetje in huis halen.. ga bloembollen planten!

 

Wil jij genieten van prachtige voorjaarsbloeiers in de lente? Plant dan nu bloembollen! Bloembollen kan je planten tot het moment dat het gaat vriezen, vaak tot en met december.

Maar wat als je alle bloembollen uit je favoriete Bloombolmix hebt geplant? De tuin ziet er eigenlijk maar kaal uit met alle bollen onder de grond. Ook als je de bloembollen in potten hebt geplant ben je eigenlijk de hele winter tegen lege potten aan het kijken.

Toen ben ik gaan denken, hoe kunnen we die kale grond wat opfleuren? Vaste planten zijn goed te combineren met bloembollen. Mijn naam is Chantal, tuinstylist bij Bloombol en ik heb wat leuke tips voor jullie.

 

Groenblijvende herfstbloeiers voor een vrolijke tuin, ook in de winter

Op naar het tuincentrum! Als er één plek is om inspiratie op te doen voor leuke tuinaankleding, nieuwe planten of bloemen is het wel bij het tuincentrum. In plaats van in een grote plantenwereld belandde ik nu midden in de drukte van de kerstshowopbouw. Alles was alweer in het teken van kerst, overal lichtjes, kerstballen en glitters. Maar hier was ik natuurlijk niet naar op zoek. Ik ging richting de buitenplanten afdeling, hier staan in deze tijd veel vaste planten en grassen. Het najaar is dan ook de beste tijd om vaste planten aan te planten. Het is buiten nat én de grond is nog warm van de zomer. De planten krijgen in deze periode voldoende tijd om zich in de grond te wortelen en klaar te maken voor de winter. Meer richting de winter sterven de vaste planten uiteindelijk af waarna ze in het voorjaar groter terugkeren.

Ik was op zoek naar herfstbloeiende vaste planten die jaarrond groen zijn. Deze planten geven bloemen in de herfst en behouden de hele winter door groen blad. Die hebben we nodig als we ‘s winters ook een kleurrijke tuin willen. De volgende planten zijn hiervoor geschikt:

 

herfstanemonen

herfstanemoon

herfstanemoon

Een van mijn favorieten: de herfstanemoon. Als alle andere bloemen verwelkt zijn is deze leuke bloem nog volop in bloei. Ze wordt lekker hoog en is daarmee een perfecte aanvulling in iedere border. Én de bladeren van de herfstanemoon blijven ‘s winters gewoon groen! Geen saaie kale tuin dus.

 

 

 

hedera

Je komt de hedera op vele plekken tegen, ze wordt ook gebruikt als klimop voor schuttingen. Geen originele keus, maar dit klimplantje is écht leuk om in potten te planten. De bladeren hangen om de pot heen en blijven de hele winter groen, hoe leuk! Geen saaie pot met deze klimmer/kruiper/bodembedekker.

heide

Ben je in de zomer wel eens op de Nederlandse Veluwe geweest? Daar kleurt de gehele omgeving paars door de van oorsprong voorkomende heide! Heide heeft een zomer én een wintervariant. De zomerheide (Calluna Vulgaris) kleurt rood, paars of wit in de zomer en herfst. Zomerheide is winterhard en blijft in de winter mooi groen. Máár we hebben ook winterheide, ‘Erica Carnea’ die juist van november tot april bloeit in prachtige kleuren.

kerstroos (helleborus)

Ook de helleborus is ook een echte winterplant. Vanaf oktober zijn de eerste bloeiende planten te koop. Eenmaal geplant in de tuin bloeien ze zeker tot januari en blijven ze jaarrond groen. Een leuke toevoeging dus wanneer ook bloembollen in de grond hebt gedaan.

sedum

Prachtige intense herfstkleuren in de tuin? Die krijg je zeker met sedum. Ze kleurt rood tussen september en november en is daarmee een leuke toevoeging aan je tuin. Bloembollen plant je hier gewoon omheen. In de lente is de sedum niet meer rood maar groen van kleur dus staan je tulpen en andere voorjaarsbloeiers gewoon op de voorgrond máár hebben ze wel een groene bodem.

siergrassen

Bloembollen planten door siergrassen voor een speels effect! Siergrassen zijn van het najaar op hun best. Zet verschillende siergrassen in de tuin en plant hier bloembollen omheen. Gedurende winter blijven de siergrassen mooi en zodra het lente wordt komen hier de eerste groene puntjes van de voorjaarsbloeiers doorheen. De bloembollen komen op! Verschillende bloemen verschijnen nu door de groen/bruine grassen. Wél is het belangrijk dat je bloembollen wat verder uit elkaar plant wanneer ze tussen het gras zitten. Anders wordt het erg vol en druk. Wij raden 45 cm afstand aan. Kies wel voor kleinere siergrassen. Grote grassen zoals pampasgras kun je zeker in je tuin plaatsen, maar hier bloembollen doorheen planten is niet mogelijk.

 

Kleurrijke potten maken groot verschil

Naast het hebben van herfstbloeiende vaste planten kan je met gekleurde potten ook een groot verschil maken. Potten met een frisse of vrolijke kleur op je terras of aan de randen van je border maken de uitstraling van je winterse tuin meteen anders. Let wel op dat je in de onderkant van de potten wat gaten maakt. Hierdoor kan het overtollige water weglopen. Anders heb je kans dat de bloembollen of plantjes ‘verdrinken’.

Hoe leuk is het als we bloembollen poten in gekleurde potten en hier wat herfstbloeiende planten bij planten?

 

Bloembollen planten in pot, mét herfstbloeiers

We gaan aan de slag! Ik ga mijn terracotta kleurige bloempot vullen met het ‘flower festival’ mengsel, máár ook met herfstbloeiers om te voorkomen dat er een kale pot op terras staat. Hiervoor heb ik een herfstanemoontje én een zomerheide gekocht. Beide zijn ze nu mooi van kleur en wanneer het echt koud wordt kleuren ze groen en blijven ze dit gedurende winter. Mijn pot heeft een diameter van 50 cm waardoor het niet mogelijk is om grotere vaste planten te planten. Als ik deze twee kleinere wintergroene planten kies, is er nog genoeg ruimte om er bloembollen bij te planten. Zorg er wel voor dat je planten niet meer dan 1/4 ruimte van de pot innemen.

bloembollen-planten

 

– Vul de pot met potgrond of tuinaarde. tot zo’n 10 cm onder de rand.

– Plant de vaste planten beide aan de rand van de pot. Zorg dat je zon 5 a 10 cm ruimte tussen de potrand en het plantje behoudt. Hier kan je bloembollen tussen planten. Plant de plantjes tot ongeveer de helft van de kluit in de grond (later dek je de pot namelijk nog af met grond tot de rand).

– Leg de bloembollen op de plekken waar je ze wilt hebben. Kleine bolletjes kan je over het oppervlakte strooien.

– Druk de bloembollen in de grond en vul de pot tot aan de rand met aarde.

– Druk het geheel aan, geef water en tadaa! Geen saaie tuin voor jou deze winter!

 

bloembollen-pot

 

Make it bloom!

Groetjes Chantal

× Heb je een vraag?