Gratis verzending vanaf € 59,95   |   verzending binnen 48 uur   |   3 maanden bloeitijd & 100% bloeigarantie

Bloombol

amaryllis-bollen-rood

De amaryllis bol, iedere herfst zie je ze weer in de winkel. De amaryllis is dé bolbloem die je met kerst al in bloei kunt hebben. Deze excentrieke verschijning zet je namelijk neer in de huiskamer en je ziet hem dag na dag uitgroeien tot een prachtige kleurrijke bloem.

Herkomst

amaryllis-afrikaDe amaryllis zoals wij hem in de volksmond noemen heet eigenlijk hippeastrum. Het is een bolgewas uit de grote familie van de amaryllidaceae, de narcis familie. Er bestaat wel een echte amaryllis maar deze komt uit Afrika. Ze lijken erg op elkaar maar het verschil is dat de amaryllis een massieve- en de hippeastrum een holle stengel heeft. De hippeastrum komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Hippeus betekent ridder en astrum ster, vandaar de Nederlandse naam: ridderster. Het is een tropische bloem, daarom plant je de bol niet in de tuin, maar in de huiskamer in pot.

 

Amaryllissen, grote bol én grote bloem

amaryllis-bloemAmaryllis bollen zijn misschien wel de grootste die er zijn, ze hebben een diameter tot wel 15 cm. Wat ook bijzonder is aan de amaryllis is dat er meerdere stelen ontwikkelen, vaak komt er een nieuwe nadat de oude bloem is uitgebloeid soms komen er soms twee tegelijk. Daarbij krijgt de bloem meerdere bladeren tot wel 60 cm lang en 1-5 cm breed. De holle bloemstengel en staat rechtop en kan wel tot 60 cm lang worden! Uiteindelijk komen er meerdere bloemen aan de top. Afhankelijk van welk soort draagt de amaryllis tot 15 bloemen. Er zijn enkele maar ook dubbele varianten in de kleuren wit, (donker) rood, roze, oranje of gecombineerd zoals bijvoorbeeld rood met witte strepen.

Hoe verzorg je de amaryllis bol?

Oppotten

amaryllis-bollen

Aangezien een amaryllis bol ongeveer 6 tot 8 weken nodig heeft tussen oppotten en bloeien, is het optimale moment van planten begin tot half november. Laat de bol eerst een paar uur weken. Hierdoor rehydrateert de bol en versnelt het groeiproces. Amaryllis bollen zijn misschien groot, maar houden niet van grote potten. Ze geven de voorkeur aan kleine bakjes. Zorg voor een pot die net groot genoeg zodat dat de zijkanten van de pot de bol niet raken. Gebruik gewone potgrond en een goed gedraineerde pot. Doe een beetje potgrond in de pot en plaats de bol met de puntige uiteinden hierop. Dek de rest af en zorg ervoor dat 1/3 van de bol boven de grond uitsteekt. Geef na het planten goed water.

Waxbollen

wax-amaryllisen-kleurenIn principe kan je de amaryllis bol ook neerzetten zonder hem in de grond te planten en zonder water te geven. De bol heeft energie genoeg van zichzelf om te kunnen ontwikkelen. Een item wat je tegenwoordig in veel tuincentra en winkels tegenkomt is de waxamaryllis. Dit is een amaryllis bol in kaarsvet gedompeld en vaak ook versierd met bijvoorbeeld glitters, patroontjes of verf. Deze zogenaamde droogbloeiers hoef je geen water te geven. Dit komt doordat de wax dient als beschermlaag voor de bol, deze zorgt ervoor dat er via de zijkant van de bol geen vocht ontsnapt en de bol niet beschadigd. Ook zonder wax is het mogelijk de amaryllis te laten bloeien, maar vaak geeft dit een iets slappere steel en bloem.

De waxamaryllis bollen komen vaak uit Zuid Amerika, uit Brazilië of Peru. Hier is het klimaat warmer. De bollen hebben de 6 tot 8 weken warmte al gehad waardoor ze direct opkomen wanneer je de bol in huis zet.

 

Na het oppotten van de amaryllis bol

Het beste is om de amaryllis bol op pot na het planten enkele weken op een warme en donkere plaats te zetten ​​en een tijdje geen water meer te geven. Te veel water in het begin zorgt ervoor dat de bol gaat rotten. Je weet dat het tijd is om hem naar een warme, met lichte plek te verplaatsen wanneer de steel begint uit te lopen. Vanaf dit punt kun je de amaryllis weer regelmatig water geven.

Amaryllis in bloei

amaryllis-bollen-bloeiendeVanaf het moment dat de steel opkomt tot volle bloei duurt ongeveer 6 tot 8 weken. Tijdens deze periode is het belangrijk om de pot elke paar dagen ¼ te draaien om te voorkomen dat de steel de kant van de zon op groeit en hierdoor scheef komt te staan. Een amaryllis bloeit 3 tot 6 weken. De bloemen komen in bloei, en na het uitbloeien kan er zelfs een nieuwe steel verschijnen die uiteindelijk nog meer bloemen geeft.

 

Bij ieder Bloombol pakket krijg je tot 31-12-2020 een gratis amaryllis bol cadeau.

× Heb je een vraag?