Gratis verzending vanaf € 59,95   |   verzending binnen 48 uur   |   3 maanden bloeitijd & 100% bloeigarantie

Bloombol

zomertuin-border

9 tuintips voor de perfecte zomer tuin? Wij geven je ze!

 

Tip 1: Maak een plant-plantuintips-zomer

Het aanleggen van een zomertuin begint met het maken van een tekening van je tuin met de borders goed in zicht. Teken hier de al aanwezige beplanting zoals bomen, struiken en alles wat ieder jaar weer opkomt. De ruimte die je overhoudt zijn de plekken waar jij zelf jouw tuingeluk gaat creëren. Bedenk welke kleuren je hier wilt hebben en hoe je de border wilt aankleden. Bij Bloombol kan je gemakkelijk een zomermengsel bestellen in de hoogte en kleur die bij jouw past. Maar misschien ben je ook nog op zoek naar vaste planten, zaaigoed of wat leuke potten voor in de tuin. Verwerk dit allemaal in je plan. Je zal zien dat het fijn is om je tuin in kaart te brengen. Het geeft je overzicht.

 

Tip 2: Plant eenjarige plantjes of vroege vaste planten

Lentebloeiers uitgebloeid en zomerbloeiers nog in de grond? Plant alvast wat eenjarige plantjes voor wat kleur wanneer je voorjaarsbloembollen zijn uitgebloeid. Deze kun je planten na de IJsheiligen: 11, 12, 13 en 14 mei. of je kiest voor vaste planten die bloeien in mei en juni. Deze kunnen tegen vorst en komen ieder jaar groter terug. Er zijn diverse leuke soorten die in de overgangsperiode tussen de lente en zomerbloeiers in bloeien. Dit zijn onder andere de akelei, lelietje van dalen, dicentra en de pioenroos.

 

Tip 3: Organiseer je potplanten

Potplanten zijn leuk voor op het terras of je balkon. In de zomer hebben je potplanten alleen wel bijna elke dag water nodig. Het is handiger om in de zomer je aantal potten te verminderen of ze in ieder geval dicht bij elkaar te zetten. Of plant ze over in grotere potten. Deze houden meer water vast waardoor je niet iedere dag opnieuw moet bewateren..

Extra terrastip voor je zomer tuin

Kijk eens voor een druppelsysteem bij een tuincentrum. Je vult een oude fles met water en klikt hem in de druppelpen. Deze pen zet je in de pot en beetje bij beetje komt er wat water in de pot. Superhandig voor als je niet iedere dag je planten water wilt geven of als je een paar dagen weg bent!

 

Tip 4: Plant zomerbollen dahlia-knol

Als de vorst voorbij is in april-mei is het tijd om de zomerbollen/knollen te planten in jouw tuin! Er zijn veel verschillende zomerbloeiers in allerlei kleuren en hoogtes. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige en veelzijdige dahlia’s, toonaangevende lelies en lange gladiolen. De meeste zomerbloeiers beginnen in juli met bloeien tot soms zelfs eind oktober! Bloombol heeft verschillende collecties die al zijn samengesteld door onze kweker, tuinontwerper en stylist zodat jij niet meer hoeft na te denken over bloeitijden, bloei hoogtes en kleuren. Je hoeft het mengsel alleen nog maar te planten. 

 

Tip 5: Houd onkruid bij

Een van de belangrijkste tuintips voor de zomer. Vanaf mei wordt de temperatuur steeds warmer maar valt er ook nog regelmatig regen. Dit is perfect voor de groei van planten maar dus ook voor onkruid! Houd je borders en terrastegels goed bij door het onkruid te verwijderen. Zorg ervoor dat je het onkruid met wortel en al eruit trekt anders groeit het binnen no time weer terug. Kan je het niet met de hand af, gebruik dan uitsluitend milieuvriendelijke middelen om het onkruid te lijf te gaan. 

 

Tip 6: Let op slakken en rupsen!

Straks, wanneer de dahlia’s beginnen te spruiten, kan je last krijgen van slakken of rupsen. Om ze weg te houden bij de net opkomende kleine groene blaadjes verzamel je wat lege eierschalen. Maak scherven van de schalen en strooi deze om de plantjes heen. Deze natuurlijke scherven zijn voor de slak en rups niet fijn om overheen te kruipen. Ze kruipen dan liever een andere kant op en laten je plantjes met rust. 

 

Tip 7: Pak de planten aan die te hoog zijn

Wanneer je een plant te hoog of groot vindt worden kan je hem in april-mei knoppen. Door hem te snoeien of de top eruit te breken of te snijden gaan de meeste planten zich later weer vertakken. Hierdoor krijg je vollere compacte planten met meer takken en meer bloemen.  

 

Tip 8: Plant een pluktuin

dahlia's-planten

Dit is een van de leukste tuintips voor de zomer. Zoek een ‘loze’ en zonnige plek in de tuin en creëer een pluktuin. Een pluktuin geeft veel kleur door elkaar en een wild effect aan je tuin. Als je hiervan houdt hoef je hier natuurlijk geen loze plek in de tuin voor te vinden maar kan je ook gewoon je borders beplanten met plukbloeiers. Een pluktuin kan je creëren door verschillende zaden te zaaien zoals cosmos, lathyrus of zonnebloemzaden. Maar ook de bloemen uit je zomerbollen zijn goed te gebruiken voor een pluktuin. Neem bijvoorbeeld een dahlia: je snijdt de bloem af en enkele weken later verschijnt er een nieuwe in de plant. Vindt hier meer informatie over het maken van een pluktuin. 

 

Tip 9: vul je tuin aan met betrouwbare vaste planten 

En nu de laatste van de zomer tuintips. Vanaf april is het mogelijk om ook vaste planten in de tuin te planten. Vaste planten zijn te koop als plant maar ook als ‘bare root’ (meerjarige wortel). De plant kan je de hele zomer door in de tuin planten. De beste tijd om een bare root te planten is in april. Zo heb je er in de zomer nog plezier van! Het voordeel van bare roots is dat de planten sterker zijn dan een opgekweekte plant tenzij je een meerjarige plant kopen. 

Sommige pakketten van Bloombol bevatten ook vaste planten. De liatris, lupine, echinacea en gips zijn goed te combineren in een zomermengsel. Meer over vaste planten lees je in het artikel van Appeltern over vaste planten combineren met zomerbollen. 

× Heb je een vraag?